Nyhet

Trust Magazine hyllar svenska entreprenörer

Trust Magazine delas ut till kreditvärdiga företag som är kunder hos Bisnode. I det första nummer som släpptes juni 2020, kan du bland annat läsa om Ramudden och dess grundare Hans-Olov Blom.

Man fascineras varje gång man hör talas om ett företag som man kanske aldrig reflekterat över, men garanterat sett agera på ett eller annat sätt. Bor och vistas man i Stockholm är Slussen ett tydligt exempel på ett gigantiskt skyltfönster för Ramudden, som bidrar till att säkra stora delar av arbetsplatsen och kringliggande framkomlighet för allt och alla. Det är också grundtanken med företagets arbete de senaste tio åren, att göra arbetsplatserna längs våra vägar säkrare och minska olyckorna.
Du grundade Ramudden för femton år sedan och idag är ni ledande i Sverige. Hur var början på den här framgångsrika resan? 
– Jag kom från en sextonårig militär karriär och kände att jag ville göra något annat. Jag fick kontakt med en avlägsen släkting i Sundsvall som hade en del trafiksäkerhetsmaterial som jag tog över. Med utgångspunkt från garaget hemma i Valbo började jag hyra ut skyltar och annat, och skapade ett embryo till det som kom att bli nuvarande verksamhet, berättar Hans-Olov Blom.
Och Ramudden, är det något släktnamn? 
– Inte alls. Det är en udde i en sjö i Hälsingland där jag sköt en stor älgtjur. Och kan den udden föra tur med sig kändes det som ett bra namn på ett företag!  Kunderna blev fler och utbudet större.
– Första åren jobbade jag själv och utökade verksamheten med försäljning och senare även utbildningar i ämnet trafiksäkerhet. Upptagningsområdet i början var främst Norrland och mellanSverige. 

Personalen en framgångsfaktor 
2009 hade Ramudden runt femton anställda och då passade man på att kliva in på den norska marknaden. Vid den här tiden började man bygga depånätverk och ytterligare några år senare var det dags för Finland, där man idag har flera depåer.  Ramudden har under ett drygt decennium  jobbat med att göra arbetsplatserna längs våra vägar säkrare. Mycket av arbetet handlar om att minimera olyckor, både på själva arbetsplatsen men även för alla bilister, cyklister, fotgängare och yrkestrafiken runtomkring dessa platser. 
– Vi drivs av vårt regelverk och hur illa det än låter så är olyckor grunden till vår verksamhet. Att förhindra att de äger rum. Vi hjälper våra kunder att skapa säkrare arbetsplatser vid byggen, längs vägar och järnvägar, och en nyckel till våra framgångar är dels bredden på produkter och tjänster, dels personalen. 

Jag är oerhört stolt över Ramuddens personal, vårt ansikte utåt! Vi är enskilda medarbetare som möter våra kunder och lovar trygghet. Vi skapar en säker arbetsmiljö i en trafikerad, ofta farlig miljö, och om någon förolyckas kan det vara något kring säkerheten som har brustit. Så alla som jobbar på Ramudden har en viktig roll – och alla gör ett väldigt bra jobb. 

Ramudden verkar även i Estland och där har man prisats för ”bästa samarbetspart- ner inom arbetsplatssäkerhet 2019”. Priset delas årligen ut av Estonian Road Administration, deras motsvarighet till Trafikverket, och motiveras med att man bidragit med att enastående arbeta med att höja standarden på och omkring estniska vägarbetsplatser via projektledning, TA-planer, etableringar och material. Ett bevis på att Ramudden kan sin sak.
 
 
trust_img2.png
 

Experter på arbetsplatssäkerhet 
– Mycket har förändrats genom åren. Kraven på säkerhet har ökat och man måste vara mer specialiserad idag. Jag skulle kunna göra en jämförelse med ett husbygge för femton år sedan. Då man tog hjälp av några händiga gubbar på byn och fick huset klart med samlade kunskaper och mycket god vilja. Idag har du en expert på varje del av huset som gör sin sak, och det är lite samma på en arbetsplats. Ra- mudden är experter på arbetsplatssäkerhet. 
– Innan 2005 gjorde företagen mycket inhouse vad gällde att säkra en arbetsplats. Man köpte skyltar och material själv och satte ut. Vi fick förklara för dem att istället för att låta grävmaskinisten kliva ur sin maskin och placera ut skyltar, samtidigt som taxametern på grävmaskinen tickade på, kunde de ta experthjälp utifrån.
Ramudden har lyckats övertyga många företag och kunder under resans gång, och idag hittar man företaget representerat på ett sextiotal platser i Sverige, Norge, Finland och Estland. Samt ett helägt dotterbolag i Storbritannien.
– 2014 uppvaktades vi av externa aktörer och sålde sjuttio procent av företaget. Tre år senare förvärvade Triton partners majoriteten av aktierna i Ramudden. Jag är fortfarande delägare, och tror på ett brett delägarskap. Det skapar driv och engagemang och jag kör på devisen delad glädje är dubbel glädje. 

Har Corona påverkat er verksamhet? 
– Inte nämnvärt. Norge har varit stängt på ett annat vis, jämfört med Sverige, men här har inte mycket förändrats bortsett från allmänna restriktioner. Vi är lyckligt lottade och har inte behövt varsla eller permittera. Vi kan snarare notera att det är fler som vill hyra utrustning och material nu för att undvika dyra inköp och investeringar. 
Under de senaste fyra, fem åren har Ramudden gjort femton förvärv, inkluderat bolag och management. En affärsagenda som kompletterar den dagliga verksamheten. 

Jag är stolt över Ramudden då, idag och imorgon.

– Den största tillväxten vi har är fortfarande organisk och företaget omsätter drygt två och en halv miljarder kronor. Så vi verkar ju göra rätt saker, säger Hans-Olov och skrattar. 

Om du tittar i kristallkulan – vad händer med Ramudden i framtiden? 
– Vi kommer eventuellt bredda oss i övriga Europa och Nordamerika, men exakt när, var och hur vet vi inte än. 
– Jag har en dröm om att sätta fotavtryck på andra sidan Atlanten, och då pratar jag inte om USA. Vad jag vet har ingen från Valbo startat den här typen av verksamhet i Kanada, så det får gärna vara jag – och Ramudden – som gör det!